Her yıl, bu tarihlerde, lise son öğrencilerinin içini tatsız bir heyecan kaplar: YGS zamanı gelmiş çatmıştır.
Sınav öncesi söylentiler had safhaya çıkar, kolay sorulara kızan TÜBİTAK’ın ÖSYM’yi bir kenara itip soruları bizzat kendi hazırlayacağı fısıldanır ve sürekli aynı soru sorulur: Bu yıl sınav acaba kolay mı olacak, zor mu?
***
YGS kolay olursa?
Tabii ki herkes coşacak, süper netler getirecek, ama bir yandan da süper değil de sadece iyi olan genç sıralama olarak geride kalacaktır. Geride kalırsa ikinci sınav için dezavantajlı olacak, motivasyonu düşecek, soğuk ve yağışlı hava dalgası tüm evi saracak, hayatı ona zindan edecektir.
YGS zor olursa?
Genç kişi soruları yapamayacak, yapamayınca afakanlar basacak, afakanlar basınca yapabileceklerini de unutacak ve sıralama olarak geriye düşecektir.
Geriye düşerse moralman bitecek, iyi yerleri getirme ihtimali azalacak, azalınca çalışma isteği kalmayacak, kalmayınca ana babasına daral gelecek, daral gelince de milli birlik beraberlik bozulacak, siyah bulut şıngırtılarla gencin peşinden koşacaktır.
***
YGS kolay bir sınav olsaydı, gençler “nasıl olsa YGS kolay” diyerek çalışmayacak, gençleri çalışmayan bir eğitim sistemi işlemez hale gelecek ve vatanın bölünmez bütünlüğü tehlikeye girecekti.
YGS zor bir sınav olsaydı, beyaz önlüklüler sertleşecek, ana babalar gerilecek, gençler kronik bir umutsuzluğun içine düşecek, çalışmayı tamamen bırakacak ve kendilerini her türlü kötülüğün kollarına atarak dejenere olacaklardı.
***
Peki ÖSYM ne diyor?
Eski ÖSYM başkanının anlattığına göre sınav bir yıl çok zor olursa ertesi yıl daha kolayı hazırlanır. Fazla kolay olmuşsa daha zoru hazırlanır. Bunu baştan test etmeleri güvenlik açısından imkansızdır.
Diğer bir deyişle, 2 milyon gencin girdiği, milyonlarca gencin aldığı eğitimi belirleyen bu sınavda teraziyi tutturmak mümkün olmamaktadır.
***
Kolay mı, zor mu derken yapılabilecek bin bir türlü faaliyetten uzak tutulmuş gençlerin sınav sonrası hayal kırıklıkları, onları okul bahçelerinde bekleyen ana babalarının endişeli bakışları, görülmesi gereken sahnelerdir.
Okula gitmiş, dershaneye gitmiş, özel ders almış, yapamadıklarını etütçüye sormuş, kısaca kendilerine söylenen her şeyi yapmış bu gençlerin ezici çoğunluğu, 40 soruluk dilimlerden 5-15 arası netler çıkarmaktadır.
Bu üç beş net için feda ettikleri ise hayatlarının en kritik, en verimli, kendileri ve hayat hakkında en çok şey öğrenebilecekleri dört yılıdır.
***
YGS’yi ÖSYM uzmanları hazırlar, elden geldiğince sıralamayı iyi yapması için tasarlanır, türlü konular göz önüne alınır.
Sonuç olarak YGS sorularının bazıları kolay, bazıları zordur.
YGS’nin kendisi ise Türkiye’nin cevabını vermesi gereken en zor sorular arasındadır.